Voeding en het gebit

Zoals je weet is de voeding die je neemt van belang voor je algemene gezondheid, maar wist je dat het ook invloed heeft op je gebit? Het is zo dat producten met veel suikers of zetmeel je tanden aantasten. Dit komt omdat suikers en zetmeel door de bacteriën in je mond worden omgezet in zuur, en dit zuur slijt het glazuur op je tanden, maar tast ook je tandvlees aan.

 

Verantwoord eten en drinken is van belang op je gebit.

Hierbij hoort natuurlijk het letten op producten met extra toegevoegde suikers. Bijna in alle producten zit echter wel suiker, dus het is echt heel belangrijk dat je let op wat je eet. Het zo veel mogelijk vermijden van snoep, koekjes, gebak en frisdrank doe je niet alleen voor je gewicht, maar ook voor de gezondheid van je tanden. Andere voedingsmiddelen bevatten echter van nature ook suiker. Dit zijn gezondere suikers, die door je lichaam zo veel mogelijk worden omgezet in koolhydraten die je lichaam dan weer energie geven. Fruit is een goed voorbeeld van een product met natuurlijke suikers, maar er zitten ook suikers in melk- en graanproducten, en in groentes.

 

Maximaal 7 keer op een dag eten

Je krijgt dus altijd wel suiker binnen, en daarom is het belangrijk dat je niet alleen goed oplet wat je precies eet, maar ook wanneer. Als je vaak per dag iets eet, blijven de bacteriën in je mond de hele tijd bezig. Dit tast je tanden en kiezen dan voortdurend aan, terwijl je gebit de tijd tussen maaltijden nodig heeft om te herstellen. Ook daarom wordt het aangeraden om je maaltijden goed te spreiden over de dag.

 

Het beste is om drie hoofdmaaltijden aan te houden

Dus het ontbijt, lunch en avondeten en om er dan voor te zorgen dat alle drie de maaltijden goed vullend zijn, zodat je minder behoefte hebt aan tussendoortjes. Natuurlijk kan het altijd zijn dat je iets wilt snacken gedurende de dag, maar doe dit dan minder dan vier keer op een dag. Probeer dan ook zo veel mogelijk voor producten met zo weinig mogelijk en natuurlijke suikers te gaan, zoals fruit of groente, kaas, of yoghurt. Als je frisdrank drinkt valt dit ook onder een tussendoortje, omdat er zoveel toegevoegde suikers in deze dranken zitten.

 

Daarnaast is het belangrijk om je tanden goed te verzorgen

Ten eerste is het natuurlijk verstandig om je in te schrijven bij een tandarts. Verder kan je zelf het beste twee keer per dag je tanden met fluoride tandpasta poetsen. Wacht wel een uur na het eten voor je gaat poetsen, want anders kan je de zuren uit het voedsel juist in je tanden poetsen. Vaak raadt je tandarts ook aan om met floss-draad of tandenstokers de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon te maken, en dit moet je dan ook zoveel mogelijk proberen te doen. Als laatste helpt het kauwen van suikervrije kauwgom. Dit produceert namelijk speeksel, wat een neutraliserende werking heeft op zuur en dus je tanden beschermt.

1 gedachte over “Voeding en het gebit”

  1. Goed beschreven dat je een uur moet wachten met tand poetsen veelal denken mensen dat ze na hun ontbijt meteen hun tanden kunnen poetsen. wat schadelijk is voor het gebit.

Plaats een reactie