Stoelgang bevorderen

Als je moeite hebt met naar de wc gaan, dan heeft dit zeer waarschijnlijk iets te maken met je levensstijl. Wanneer je minder dan drie peer week naar de wc moet, spreken we van obstipatie (verstopping). Als je hier last van hebt, dan merk je dat aan harde en droge ontlasting. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je hier aan kunt doen.

Hier volgen enkele tips om je stoelgang te bevorderen.

De oorzaak van verstopping is een gebrek aan vezels. Vezels stimuleren namelijk een goede werking van je spijsvertering en je darmen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting in onze darmen soepel en zacht houdt. Zo bevatten groente en fruit veel vezels, maar vezels zijn ook te vinden in volkoren producten zoals volkorenbrood en volkorenpasta.

Water drinken                                                                  

Ook het drinken van water is bevorderlijk voor de stoelgang. Water zorgt er namelijk voor dat vezels beter worden opgenomen in het lichaam. Bij onvoldoende water hebben de vezels te weinig vocht om de darmen soepel te houden. Probeer dus elke dag 2 liter water te drinken.

Meer bewegen                                                   

Als je zittend werk doet of weinig sport, dan worden je darmen bijna niet gestimuleerde en kan er verstopping ontstaan. Door regelmatig te sporten of meer te bewegen worden je darmen aan het werk gezet wat de stoelgang tevens bevordert. Zo kun je bijvoorbeeld na een grote maaltijd een kleine wandeling maken om je spijsvertering direct weer aan het werk te zetten.

Stel de ontlasting niet uit                                                                  

Soms zijn er situaties waarin je niet naar de wc kunt. Probeer dan de ontlasting niet te lang uit te stellen. Als je dit wel doet kan dit ontstopping als gevolg hebben. Op tijd naar de wc gaan bevordert de stoelgang dus ook.

Goed kauwen                                                   

Goed kauwen op je eten stimuleert de aanmaak van enzymen. Enzymen stimuleren het verteringproces van je voedsel waardoor je darmen minder werk hoeven te verrichten om het voedsel te verteren. Zo verbetert goed kauwen van voedsel je stoelgang.

Wc krukje                   

Een toiletkruk is een plastic krukje die speciaal is ontworpen om op de toilet te gebruiken. Het gebruik van een wc krukje kan de stoelgang tevens verbeteren. Door de toilet kruk zit je in de ‘squat’ houding op de toilet wat er voor zorgt dat je darmen open worden gehouden waardoor persen niet meer nodig is. Wil je meer te weten komen over de wc kruk? De toiletkruk is in Amerika reeds heel populair, in Nederland is de populariteit ervan groeiende, proberen kan natuurlijk altijd.

Verbeterde stoelgang

Tot slot begrijpen we dat problemen met de stoelgang, zoals obstipatie erg vervelend zijn. Niemand zit er op te wachten en het voorkomen ervan is niet altijd makkelijk. Van de bovenstaand oplossingen zijn er een heel aantal algemeen bekend. Een toiletkruk is wat minder bekend, maar heeft velen al een goede uitkomst gebracht. Door de bovenstaande tips te volgen verbetert mogelijk ook jouw stoelgang. Wellicht heb je het gevoel de meeste opties al geprobeerd te hebben, dan kan opnieuw proberen natuurlijk geen kwaad. Het combineren van de verschillende tips voor langere tijd zal waarschijnlijk leiden tot de beste resultaten.

                                                 

 

Plaats een reactie