4 tips voor succesvol afvallen

Wil je gewicht verliezen? Dan moet je minder eten en meer bewegen, dat is iets dat we allemaal wel weten. Maar als het zo eenvoudig is, waarom lukt het zovelen van ons dan niet? Natuurlijk vergt afvallen ook de nodige zelfdiscipline zodat je het kan volhouden eens je begonnen bent. Maar hoe zetten we onze motivatie om in doorzettingsvermogen? Laten we eens een aantal tips door dieetspecialisten op een rijtje zetten.

Tip 1: Maak een gedetailleerd plan

Gewoon tegen jezelf zeggen “Ik wil gewicht verliezen” is een te vaag voornemen. Ons brein werkt zo niet, motivatie om succesvol te zijn of om je strijd tegen de overtollige kilootjes te winnen komt door eerst vast te stellen waar je nu bent, 10 kg overgewicht bijvoorbeeld en waar je naartoe wil (je ideale gewicht waarschijnlijk, wat je kan berekenen met de BMI formule). Zo weet je wat het einddoel is en wanneer je tegen jezelf kan zeggen dat je gewonnen hebt.

Tip 2: Bepaal wat je wel en niet mag eten

Neem even de tijd om een lijstje op te stellen van wat je nog wel en wat je niet meer mag eten als je je doel wil bereiken. Je moet niet alle ongezonde, calorierijke snacks van je menu schrappen natuurlijk, dan bestaat de kans dat je zo gefrustreerd raakt met je dieet dat je het maar helemaal opgeeft. Maar probeer toch bepaalde dingen echt op een ‘verboden’ lijst te zetten en ook te kijken wat je allemaal wel mag eten zonder je veel zorgen te maken.

 

Tip 3: Hou je voortgang bij

Hiermee bedoelen we niet enkel dat je bij gaat houden hoeveel kilootjes je al kwijt bent maar ook hoe vaak je gaat sporten bijvoorbeeld (want dat was hopelijk ook een deel van je plan). Klop jezelf even op de borst als je de nodige vooruitgang hebt gemaakt maar bedenk ook altijd hoe ver je nog afstaat van je ideale gewicht of je ideale hoeveelheid lichaamsbeweging. Zo beloon je jezelf maar ga je ook niet op je lauweren rusten.

Tip 4: Wees realistisch

Als je wil afvallen dan kan het zijn dat je bij een eerste poging jezelf een veel te onrealistisch doel oplegt. Veel mensen die nog nooit echt een dieet gevolgd hebben weten niet hoe moeilijk het is om gewicht te verliezen. Als je erop voorbereid bent dat het moeilijk gaat zijn en dat je maar langzaam je doelen zal bereiken heb je veel meer kans op succes, zo blijkt uit verschillende studies.

Plaats een reactie